De is lente is aangekomen!

Geplaatst op 1 april 2019 door Eva D'Hoe

De lente is eindelijk aangekomen in Nederland!

We hebben geen koude winter gehad dit jaar, maar toch kijk ik elk jaar weer uit naar de lente. De warme zon op ons hoofd, de planten die weer beginnen te groeien en bloeien, heerlijk! De katten die bij ons verblijven gaan ook weer meer naar de buitenren om lekker in de zon te gaan liggen. Genieten dus;-)

Met het stijgen van de temperatuur, hebben we ook weer zin om op vakantie te gaan. De meesten hebben waarschijnlijk hun zomervakantie al geboekt. Heb je nog niet geboekt? Dan is de voorpret net zo fijn, uitzoeken waarheen je ook gaat!  Een relaxte vakantie of een sportieve, het doel is om lekker ontspannen terug te komen van een fijne vakantie.

Hopelijk heb je al aan de vakantie voor je kat gedacht, de aankomende maanden en met name de schoolvakanties is het bij ons erg druk. De meivakantie is al volledig volgeboekt, in de zomervakantie hebben we pas vanaf 08 Augustus nog een enkel plekje vrij. Het najaar is minder druk, maar de boekingen staan al tot in de kerstvakantie. Voor mij een erg fijn vooruitzicht!

Met het stijgen van de temperatuur, krijgen we ook weer last van minder leuke dingen, zoals teken en vlooien.

Zeker als je kat graag naar buiten gaat, is de kans groot dat hij/zij een keer binnenkomt met ongewenste parasieten. Heb je al een keer een vlo ontdekt bij je kat? Vergeet dan zeker niet te ontwormen, vlooien dragen vaak de lintworm bij zich. Het advies voor de volksgezondheid is 4x per jaar ontwormen voor mensen met kleine kinderen, van sommige parasieten bij onze dieren kunnen wij mensen ook ziek worden (dat noemen we een Zoönose, klik hier voor meer informatie op de website van het RIVM) denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Lyme, door de tekenbeet.

Voorheen hebben we altijd gevraagd om de kat goed na te kijken voor de vakantie in ons pension. Behandelen alleen als het nodig is. Helaas zie ik toch te vaak, de natte plek in de nek van de kat. Dat wil toch zeggen, dat de kat erg laat behandeld is. Sommige middelen hebben tijd nodig om te werken, vandaar ook onze vraag het een week vooraf te doen. De vlooiencheck blijkt al helemaal een uitdaging, met name bij zwarte katten is het moeilijk te zien of ze vlooien hebben of niet! Laten we de wormbesmetting er ook nog bijnemen, die is al helemaal niet goed te controleren. Alleen bij een kat die flink besmet is (al maanden) zien we sóms wormpjes in de ontlasting na ontwormen. Sommige katten zijn bij aankomst niet te controleren vanwege de stress. We gaan het dus anders doen 😉

Goed om te onthouden:

Met de start van het nieuwe vakantieseizoen willen we, dat alle katten die bij ons komen logeren behandeld zijn tegen wormen, vlooien en teken!

Graag 1 week voor het bezoek aan ons pension, op een rustig moment thuis. Voor meer informatie over vlooien en teken verwijs ik graag naar de website van MSD. Informeer eens bij je dierenarts of dierenspeciaalzaak welke producten er zijn: pipet, tablet of een bandje, er is altijd wel een middel wat past bij jou en je huisdier, zowel in prijs als in gebruiksvriendelijkheid. (De goedkopere middelen die verkocht worden bij andere winkels, zou ik niet aanraden.) Mocht het nu toch door alle vakantiestress vergeten worden, behandel ik de katten hier bij aankomst. Beter voorkomen dan genezen!