Katten en het Coronavirus

Geplaatst op 3 februari 2022 door Eva D'Hoe

Het coronavirus is op dit moment nog niet weg te denken. Met de nieuwe variant die veel besmettelijker is, zijn de aantallen behoorlijk omhoog geschoten. Soms krijg ik de vraag, hoe besmettelijk is Covid-19 voor onze katten? Reden om even wat informatie voor jullie op een rijtje te zetten.

Onze eigen kat Lily

Corona bij katten bestaat al veel langer en staat los van COVID-19. Kijk maar eens in het vaccinatieboekje, daar zie je Corona staan tussen de andere dierenziektes. Er bestaan 2 coronavarianten bij katten:

  • Het “gewone” coronavirus (wat voornamelijk diarreeklachten geeft en is vrij onschuldig van aard)
  • Het 2e coronavirus heet FIP. Het gewone coronavirus kan zich muteren tot FIP en is dan alles behalve onschuldig. Als dit gebeurt zijn er 2 mogelijkheden, oftewel het afweersysteem vernietigt dit virus en de kat wordt niet ziek. Het kan ook zijn dat er geen goede afweerreactie ontstaat en de kat FIP ontwikkeld. Tot op heden is er geen genezing mogelijk voor katten met FIP. (Bron: dierenziekenhuizen.nl)

Dan hebben we Corona bij mensen oftewel Covid-19, waar nu op dit moment de Omikron variant van rond gaat en zeer besmettelijk is. Uit onderzoek is gebleken dat bijna 20% van de katten (uit huishoudens met personen met Covid-19) antistoffen in het bloed hebben tegen SARS-CoV-2. Zeer waarschijnlijk zijn die huisdieren besmet door hun eigenaren. Ook van konijnen, hamsters en fretten is er ondertussen bekend dat ze besmet kunnen raken door het Coronavirus.

Geen hamsters, maar onze cavia’s 😉
  • Er zijn nog geen gevallen bekend van besmette huisdieren die mensen hebben besmet!
  • Maar, voor het logeren in het Kattenhotel mag de kat niet ziek zijn, alleen gezonde dieren kunnen we toelaten tot het Kattenhotel.

Dat is voor mij toch wel een hele opluchting, aangezien ik de hele dag knuffel, aai en bezig ben met katten van andere mensen. Maar het is wel iets om rekening mee te houden, als je kat naar een Kattenhotel gaat. Mocht je zelf een Covid-19 besmetting hebben of iemand van het gezin, en de kat ontwikkeld ook klachten, raadpleeg dan even je dierenarts en overleg even met mij. Belangrijk blijft dat alleen gezonde katten kunnen komen logeren.

Katten die een besmetting doormaken van het Covid-19 virus hebben doorgaans hele milde klachten. Meestal hoeft er ook niets bijzonders te gebeuren omdat de dieren binnenshuis wonen. Het is belangrijk dat er goede hygiëne is in huis, was een keer extra je handen na het aaien van je kat. Laat bij voorkeur degene van het gezin die niet ziek is, de kat verzorgen, zodat het je risico dat je kat het krijgt zo klein mogelijk houdt. Heeft je kat benauwdheidsklachten of andere ernstige klachten neem dan meteen contact op met je dierenarts. Wil je hier meer over lezen, dan raad ik de website aan van het RIVM, klik hier: website van het RIVM.

Dus, al met al ben ik er niet bang voor om van de katten die komen logeren Covid-19 te krijgen. Helaas blijft het dragen van mondkapjes voorlopig nog even gewenst, ook hier in het Kattenhotel. We proberen afstand te houden en kom het liefst alleen naar de deur van het Kattenhotel. Zo kan ik hopelijk gewoon voor alle katten blijven zorgen!

Liefs Eva