Uit logeren, óf toch beter thuis?

Geplaatst op 24 januari 2024 door Eva D'Hoe

Je hebt opvang nodig voor je kat, om wat voor reden dan ook. Verhuizen, verbouwen of gewoon omdat je heerlijk op vakantie wilt. Niet iedereen kan (of wil) terugvallen op familie/vrienden. De meest gestelde vraag is dan ook: “Ik zou mijn kat graag laten logeren in een Kattenhotel maar kan hij/zij wel met andere katten? Thuis is hij/zij alleen, en maakt weinig contact met andere katten…”

Tja, daar is geen simpel antwoord op. Je kent je eigen kat het beste! Heb je een heel bang en schuw katje, kan het zijn dat uit logeren heel erg spannend is. Er zijn wel een aantal dingen die ik vooraf vraag, waaruit je al een beetje kunt inschatten of je kat het fijn gaat vinden, logeren met 25 andere katten:

  • De leeftijd van je kat (Hoe jonger hoe beter, tussen 4-6 maanden leeftijd heet de socialisatieperiode)
  • Het ras van je kat (zo kunnen we een beetje inschatten, wat voor karakter je kat heeft)
  • Karakter van je kat (Thuis heel sociaal, hier vaak ook. Thuis héél bang en schuw, hier helaas vaak ook)
  • Het verleden en het gedrag thuis. (Bijvoorbeeld: een vondeling die opgevoed is door mensenhanden is vaak niet zo gemakkelijk met soortgenoten. Dit komt door gebrek aan “ervaringen” met andere katten. Een raskat die tot de 14 weken bij de moeder en nestgenoten is geweest, heeft veel geleerd over hoe hij/zij kat moet zijn en zal makkelijk omgaan met nieuwe situaties)

Laat je kat een keer wennen!

We begrijpen heel goed dat het ook spannend is voor jou als baasje om je kat weg te brengen, ondanks dat wij er alles aan doen om je kat een fijn verblijf te geven. De enige manier om erachter te komen wat bij jouw kat past, is om het te proberen. Voor alle katten die niet eerder uit huis gelogeerd hebben is mijn advies om een dag of 3-4 te laten proefdraaien/wennen. Het liefst op een moment dat jij als eigenaar thuis bent of in elk geval in de buurt.

Een nieuwe omgeving, een nieuwe verzorger én dan ook nog andere katten. Dat is meestal spannend, dus laten we de katten starten in een wen-hokje. We geven ze alle rust en ruimte om te ontspannen. Dit duurt vaak een volle dag. De een heeft meer tijd nodig dan de ander, maar meestal gaan de katten op de 2e dag op ontdekking in het Kattenhotel. Door ze eerst even apart te zetten, hebben ze ruimte om te ontspannen, te eten en te drinken en als ze op hun gemak zijn kunnen ze kennis maken met de andere katten.

Voor de meeste katten is de groep heel fijn. Territoriaal gedrag speelt hier niet, voor alle katten is het neutraal terrein. In de groep kunnen de katten doen waar ze zin in hebben. Ze kunnen een fijne plek uitkiezen om te slapen of te spelen. Gedurende de hele dag kunnen ze naar buiten in een veilige buitenren. Er staat altijd op meerdere plaatsen droogvoer klaar, in de avond krijgen alle katten die het mogen hebben een beetje natvoer. De katten hebben ook vakantie! Een 2e keer uit logeren gaat altijd makkelijker, de 3e keer nog makkelijker. De omgeving is bekend, ze hebben mij als verzorger leren kennen en meestal is het baasje ook niet meer zenuwachtig. Katten voelen dat perfect aan!

  • Tijdens het verblijf doen we ons best om de katten een fijne tijd te bezorgen, maar ook de baasjes! Door af en toe een persoonlijk bericht met een foto blijf je betrokken bij de avonturen die je kat beleeft. Wil je meer zien? Dat kan op onze Facebook en Instagram pagina’s!

Wat nou als het niet gaat met andere katten?

  • Sinds April 2023 hebben we 2 nieuwe VIP familiekamers gerealiseerd. In deze kamers verblijven de katten alleen, geen vreemde katten bij elkaar. Tot 3 katten uit één gezin kunnen hier logeren. Volg de link naar de pagina voor meer informatie.
  • Mocht het verblijf met andere katten echt te spannend zijn voor je kat gaan we samen kijken naar wat je kat nodig heeft om het fijn te hebben.

Heb je nog vragen, bel me gerust! Liefs Eva, Kattenhotel Catz