Vaccinaties

Geplaatst op 3 juli 2024 door Eva D'Hoe

Het komt regelmatig voor, dat er verwarring is over de vaccinaties. Met name als je kat uit logeren gaat naar een kattenhotel, is het belangrijk dat deze goed op orde zijn. Zowel voor de gezondheid van je eigen kat, maar ook voor alle andere katten waarmee ze samen logeren. Logeren in een kattenhotel brengt toch de nodige stress met zich mee. De autorit, een nieuwe plek en een nieuw mens die je kat gaat verzorgen. Langdurig stress zorgt ervoor dat je weerstand daalt, en daardoor kunnen sommige katten vatbaarder zijn voor ziektes. Alle kattenhotels in Nederland zijn gebonden aan regels, zoals afmetingen van verblijven, aantal katten die mogen logeren, maar de belangrijkste is het is het vaccinatieprotocol. Pak het vaccinatieboekje er even bij van je kat dan lopen we ze samen even na.

De enige verplichte vaccinatie: Katten- en Niesziekte:

 • Deze wordt gegeven met 9 en 12 weken leeftijd, daarna op de leeftijd van 1 jaar, daarna dient ieder jaar een boostervaccinatie gegeven te worden om een goede weerstand te houden. Liefst zelfs met een paar weken overlap, zodat de vaccinatiebescherming niet verloopt. Ben je nou toch te laat, kan het zijn dat de dierenarts opnieuw een boostervaccinatie adviseert, 3 weken na de vaccinatie.
 • Bijvoorbeeld Nobivac Tricat Trio/ Purevac RCP oftewel de jaarlijkse vaccinatie waar je een kaartje/mailtje voor krijgt van je dierenarts ter herinnering.
 • De vaccinatie tegen Kattenziekte is 3 jaar geldig en wordt om de 2 jaar gegeven,
 • De vaccinatie tegen Niesziekte is 1 jaar geldig en wordt ieder jaar gegeven, liefst met een beetje overlap.

Niet verplicht: Rabiës:

 • Reis je met je kat de Nederlandse grens over, of kom je met je kat naar Nederland, is een vaccinatie tegen Rabiës verplicht.
 • Ruim 3 weken vooraf, maar het kan verschillen per land waar je heengaat met je kat.
 • Deze vaccinatie is 3 jaar geldig.

Niet verplicht: Bordetella vaccinatie:

Voor katten die veel in aanraking komen met andere katten (showkatten, kattenhotels etc.) heb je nog extra vaccinaties, maar de belangrijkste om te noemen is de vaccinatie tegen Bordetella.

 • Dit is een levend vaccin wat gegeven word als neusdruppel en maximaal 1 jaar geldig, MAAR LET OP: De neusenting voor Bordetella wordt door ons niet verplicht gesteld, omdat er wat haken en ogen aanzitten.
 • Deze vaccinatie dient ruim 6 weken voor het verblijf bij ons gegeven te zijn. Katten die komen logeren en in de 6 weken ervoor gevaccineerd zijn met het Bordetella vaccin, laten we helaas niet toe in het Kattenhotel.
 • Deze vaccinatie geeft extra bescherming tegen de Bordetella bacterie, maar kan de eerste 6 weken na het geven worden uitgescheiden door de kat. Symptomen zijn dan bijvoorbeeld een loopneus of niezen. De kat kan dan de Bordetella bacterie overdragen naar andere katten toe, dit is natuurlijk niet wenselijk. Pas 6 weken NA de vaccinatie is het risico minimaal dat de gevaccineerde katten het overgedragen naar niet gevaccineerde katten.

Belangrijk!

 • Alleen GOED gevaccineerde katten mogen komen logeren. Zie tekst hierboven.
 • Zorg ervoor, dat je je kat ruim voor het verblijf in een Kattenhotel laat vaccineren. Belangrijk is dus 3 weken voor het verblijf in een Kattenhotel NIET meer te vaccineren.
 • De vaccinatie heeft een paar weken nodig om zijn werk te kunnen doen, maar nog veel belangrijker is dat je er rekening mee dient te houden dat je kat ziek kan worden na vaccinatie. Net als bij mensen die een griepprik krijgen, voelen ook katten zich soms niet lekker na de inenting. Het immuunsysteem moet hard werken na vaccinatie, soms niezen de katten zelfs wat, of zijn ze wat koortsig. Hou daar rekening mee! We houden 3 weken aan, zodat het vaccin zijn werk kan doen.

Voor meer informatie, kun je ook naar de volgende websites gaan:

Helaas komt het soms toch voor dat een kat wat begint te niezen tijdens het verblijf, of bij thuiskomst. Vaccineren geeft geen 100% bescherming, maar je hoopt een zo hoog mogelijke weerstand mee te geven. De symptomen zijn dan vaak mild en snel over. Zolang je kat goed eet en drinkt, kun je het gerust even aankijken, net als dat je zelf een verkoudheid oploopt. Bij twijfel zou ik altijd een dierenarts raadplegen, of als je kat niet meer eet, braakt of ziek is. Niet gevaccineerde dieren kunnen ontzettend ziek worden, de rest van hun leven klachten houden of zelfs overlijden. Bj gevaccineerde dieren zijn de symptomen vaak mild en voorbijgaand. Vaccineren = super belangrijk!

Ik weet dat het een lastig onderwerp is. Heb je nou toch nog vragen, bel me gerust! Liefs Eva