E866472B-4485-41EC-A3F9-5E17DA4999FDFill 1Fill 1

Gedragstherapie bij katten

De laatste tijd zie ik dat er in Nederland meer cursussen komen voor gedragstherapie bij katten. Dat wil dus zeggen dat er problemen zijn? Plasproblemen? Ongewenst gedrag?

Met onze honden gaan we naar cursussen en doen we aan goede socialisatie met andere honden. Hoe zit dat met onze katten? Gaat u met uw kitten naar de dierenarts om te oefenen? Probeert u de kat trucjes aan te leren? Leert u de kitten omgaan met de transportmand? Ik ben van mening, dat we hier nog veel kunnen leren. Ik denk namelijk dat het vaak zo gaat: In de meeste gevallen wordt de kat thuis in de transportmand gepropt met behulp van een sterke man. Óf de kat verstopt zich op zolder in een doos met kerstspullen als de transportmand tevoorschijn komt. Bij de dierenarts durft de kat er niet uit, maar schudden helpt! Of op de kop houden en schudden! Vaak denken we dat de kat niet veel te leren is, want de kat doet zichzelf toch… maar ik denk dat het anders kan!

Even wat aantallen:

  • In Nederland leven 4,06 miljoen huishoudens met ongeveer 35 miljoen huisdieren
  • In Nederland hebben we met zijn allen 2,6 miljoen katten (bron: Dibevo)

De eerste maanden van het leven van de kat zijn namelijk heel belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat het bepalend is of je een sociaal dier in huis haalt, of een asociaal dier! Katten worden met gemak 16 jaar en ouder. En toch komt het nog vaak voor dat kittens gratis worden aangeboden. Want wie kan er nee zeggen tegen zo’n klein baby katje? We hebben ook de keuze om naar een fokker te gaan voor een raskat, maar slechts 5% van de kattenpopulatie is een raskat.

De fokker van een raskat is erg gedreven en kundig in het opvoeden van zijn of haar kittens. Het karakter van een Britse korthaar is totaal anders dan van een Siamees. Een langharige kat zoals de Pers heeft veel vachtverzorging nodig, maar een Sfinx moet elke week in bad. Ook de karakters van deze rassen lopen erg uiteen. De Noorse Boskat is erg rustig en relaxed, de Cornish Rex is daarentegen wat meer aanwezig en houdt van drukte. Iemand die fokt met katten en verantwoord omgaat met kittens, ras of geen ras, zorgt voor een goede socialisatie. Je mag dan ook van de fokker verwachten dat je een sociaal dier in huis haalt!

Uiteindelijk denk ik dat iedereen die knuffelkat wil die op schoot kruipt en spint. Een kat die lekker op zijn gemak is en geen stress ervaart. Een kat die bij je past.

Gedragstherapie bij katten

Loopt het niet lekker thuis? Is je kat onzindelijk, of kunnen je katten het onderling niet goed vinden? Kun je zelf niet meer voor je kat zorgen door persoonlijke redenen? Dan is het tijd om hulp in te schakelen.