Gedragstherapie bij katten

Socialisatie

Als dierenartsassistente heb ik jaren cursussen gegeven aan pups. Die kleine pups kwamen op de dierenartsenpraktijk om te wennen, te socialiseren. Tijdens de puppyparty konden we ze laten wennen aan de dierenartsenpraktijk, aan andere honden en mensen. Super leuk! Maar vooral ook superbelangrijk voor hun verdere leventje. Met onze honden gaan we naar cursussen en doen we aan goede socialisatie met andere honden en mensen. Maar hoe zit dat met onze katten?

  • Ga jij met je kitten naar de dierenarts om te oefenen, gewoon voor de leuk?
  • Probeer je je kat trucjes aan te leren, of bijvoorbeeld commando’s aan te leren?
  • Laat je je kitten wennen aan de transportmand en het reizen met de auto?
  • Laat je je kitten wennen aan het Kattenhotel, als je later van plan bent om daar gebruik van te gaan maken?

Ik ben van mening dat we hier nog veel kunnen verbeteren. In de meeste gevallen leeft de kat gewoon bij ons in huis en binnenshuis zijn de katten goed gewend en op hun gemak. Als ze iets moeten doen waar ze niet aan gewend zijn worden onze kleine katjes ineens grote tijgers met scherpe klauwen. Ze zijn er niet aan gewend, dus vaak bang voor de nieuwe situatie waar je ze als eigenaar in wilt brengen. Op het moment dat er iets “moet” gebeuren, zoals een bezoek aan de dierenarts of aan het Kattenhotel schieten we allemaal in de stress, de eigenaar én de kat….

Opvoeding

De eerste maanden van het leven van een kitten zijn namelijk heel belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat je al als kleine kitten kunt zien of het een sociaal opgevoed en evenwichtig diertje is.

  • De 1e socialisatieperiode vind bij de fokker plaats en duurt van 3-7 weken leeftijd.
  • Daarna volgt de 2e socialisatiefase, deze duurt van 8-16 weken leeftijd. Binnen deze korte periode moeten ze heel veel leren betreft sociaal gedrag, met soortgenoten, met mensen en bijvoorbeeld omgaan met andere dieren (een hond of konijn) in huis. Er is dus werk aan de winkel voor ons als eigenaars, om onze kitten zoveel mogelijk positieve ervaringen te geven en ze goed te socialiseren. Alles wat “gewoon” is voor jonge katten, dingen die ze regelmatig doen en meemaken, daar zullen ze als oudere kat veel gemakkelijker mee omgaan.

Katten worden met gemak 16 jaar en ouder en toch komt het nog vaak voor dat een kitten gratis worden aangeboden en wie kan er nee zeggen tegen zo’n kleine kitten? Denk dat het toch een weloverwogen keuze moet zijn, om voor een bepaald dier te kiezen, zeker voor zo’n lange tijd. Je hebt ook de keuze om naar een fokker te gaan voor een raskat, maar slechts 5% van de kattenpopulatie is een kat met een stamboom. De leeftijd dat kittens bij de moederpoes weggaan is erg belangrijk, ze hebben tijd nodig om de kattentaal te leren van hun moeder en nestgenoten. Op de leeftijd van 6 weken is het echt veel te vroeg om een kitten uit de nest te halen.

  • In Nederland leven 4,06 miljoen huishoudens met ongeveer 35 miljoen huisdieren en hebben we met zijn allen 2,6 miljoen katten (bron: Dibevo) Dit zal in de Corona- lockdown- periode nog wel zijn toegenomen…

Nou wil ik niet de raskat promoten, maar wel de fokkers die verantwoord met zijn kittens omgaat. Een goede fokker van katten is vaak erg gedreven en kundig, en steekt veel tijd in het opvoeden van zijn of haar kittens. We kijken vaak naar wat we mooi vinden qua uiterlijk, maar ook de binnenkant is erg belangrijk, welk karakter past bij je?

  • Het doorgaans rustige karakter van een Britse korthaar is totaal anders dan van een praatgrage Siamees. De Noorse Boskat is vaak erg rustig en relaxed maar wil graag wat meer uitdaging. Rex rassen zijn daarentegen wat meer op schoot aanwezig en houden van “knuffelwarmte” en drukte in huis.
  • De karakters verschillen, maar ook uiterlijk zijn er veel verschillen die een verschillende verzorging nodig hebben. Een langharige kat zoals de Pers heeft veel vachtverzorging nodig en een Sphynx moet elke week in bad. 

Iemand die fokt met katten en verantwoord omgaat met kittens, ras of geen ras, zorgt voor een goede socialisatie. Je mag dan ook van een goede fokker verwachten dat je een sociaal dier in huis haalt. Daar zit natuurlijk ook het prijskaartje aan, de tijd die de fokker besteed aan het opvoeden. Niet alleen aan de medische kosten en de kosten voor een stamboom, wat de meeste mensen denken. Een stamboom is niet zomaar een papiertje!

Gedragstherapie

Uiteindelijk denk ik dat iedereen die knuffelkat wil die op schoot kruipt en spint. Een kat die lekker op zijn gemak is en geen stress ervaart van ons dagelijkse leven in en rond ons huis. Kortom een kat die bij je past. Na het openen van het Kattenhotel heb ik de opleiding gedaan voor gedragstherapeut voor katten. In deze opleiding heb ik veel geleerd, maar nog veel meer in het hotel zelf, met name de kattentaal.

  • Loopt het nou niet lekker thuis? Is je kat onzindelijk, of kunnen je katten het onderling niet goed vinden? Kun je zelf niet meer voor je kat zorgen door persoonlijke redenen? Dan is het tijd om hulp in te schakelen en mag je altijd contact met me opnemen. Graag deel ik mijn kennis, soms komen we telefonisch al een stukje verder.

De eerste stap is altijd zeker weten dat je kat medisch gezien niets mankeert. Daarna is de volgende stap, de situatie thuis beoordelen. Om kattengedrag goed te kunnen begrijpen, is het belangrijk dat het (probleem)gedrag thuis bekeken wordt op het eigen territorium van de kat(ten). Door de drukte in het Kattenhotel heb ik geen ruimte meer in mijn agenda voor huisbezoeken en stuur ik je graag door naar collega gedragstherapeut voor katten in de buurt.