E866472B-4485-41EC-A3F9-5E17DA4999FDFill 1Fill 1

Gedragstherapie bij katten

Met onze honden gaan we naar cursussen en doen we aan goede socialisatie met andere honden en mensen. Hoe zit dat met onze katten? Ga jij met je kitten naar de dierenarts om te oefenen? Probeer je de kat trucjes aan te leren of omgaan met de transportmand? Ik ben van mening, dat we hier nog veel kunnen leren en kunnen verbeteren.

Ik denk namelijk dat het vaak zo gaat: In de meeste gevallen wordt de kat thuis in de transportmand gepropt met behulp van een sterke man. Óf de kat verstopt zich op zolder in een doos met kerstspullen als de transportmand tevoorschijn komt. Bij de dierenarts durft de kat er niet uit, maar schudden helpt! Vaak denken we dat de kat niet veel te leren is, want de kat doet zichzelf toch… maar ik denk dat het anders kan!

Even wat aantallen:

  • In Nederland leven 4,06 miljoen huishoudens met ongeveer 35 miljoen huisdieren
  • In Nederland hebben we met zijn allen 2,6 miljoen katten (bron: Dibevo)

De eerste maanden van het leven van de kat zijn namelijk heel belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat het bepalend is of je een sociaal dier in huis haalt, of een asociaal dier. Katten worden met gemak 16 jaar en ouder. En toch komt het nog vaak voor dat een kitten gratis worden aangeboden. Want wie kan er nee zeggen tegen zo’n klein baby katje? We hebben ook de keuze om naar een fokker te gaan voor een raskat, maar slechts 5% van de kattenpopulatie is een kat met een stamboom.

De fokker van een raskat is erg gedreven en kundig in het opvoeden van zijn of haar kittens. Het karakter van een Britse korthaar is totaal anders dan van een Siamees. Een langharige kat zoals de Pers heeft veel vachtverzorging nodig, maar een Sfinx moet elke week in bad. Ook de karakters van deze rassen lopen erg uiteen. De Noorse Boskat is erg rustig en relaxed, de Cornish Rex is daarentegen wat meer aanwezig en houdt van drukte. Iemand die fokt met katten en verantwoord omgaat met kittens, ras of geen ras, zorgt voor een goede socialisatie. Je mag dan ook van een goede fokker verwachten dat je een sociaal dier in huis haalt. Daar zit natuurlijk ook het prijskaartje aan, de tijd die de fokker besteed aan het opvoeden. Niet aan de kosten van de stamboom, wat de meeste mensen denken.

Uiteindelijk denk ik dat iedereen die knuffelkat wil die op schoot kruipt en spint. Een kat die lekker op zijn gemak is en geen stress ervaart van ons dagelijkse leven in en rond ons huis. Kortom een kat die bij je past.

Gedragstherapie bij katten

Loopt het niet lekker thuis? Is je kat onzindelijk, of kunnen je katten het onderling niet goed vinden? Kun je zelf niet meer voor je kat zorgen door persoonlijke redenen? Dan is het tijd om hulp in te schakelen.

Na het openen van het Kattenhotel heb ik de opleiding gedaan voor gedragstherapeut voor katten. In deze opleiding heb ik veel geleerd, maar nog veel meer in het hotel zelf, met name de kattentaal.

Mocht je problemen ervaren in het gedrag met je kat, mag je altijd contact met me opnemen. Graag deel ik mijn kennis, soms komen we er samen al aan uit. In andere gevallen is het goed om de situatie thuis te beoordelen. Doordat het zo druk is in het hotel, stuur ik graag door naar Leonie van CatXpert. Zij heeft geen druk hotel thuis maar werkt volledig als gedragstherapeute voor katten: ga via deze link naar de website van CatXpert .